Weekly 38/2024

Publisert 20.09.2024 av Harald Sætermo   Eleonore Foss  

Weekly er vår ukentlige oversikt over utviklingen i bank- og finansjussen som vi normalt publiserer på mandager. Oversikten inneholder korte omtaler av utvalgte endringer i regelverket, forventet regelverk eller andre hendelser som vi mener er nyttige å kjenne til for aktørene i bank- og finansbransjen.

1.
Endringer i ELTIF-forordningen på høring

Finansdepartementet har sendt Finanstilsynets gjennomføringsforslag tilknyttet endringsforordning om europeiske langsiktige investeringsfond (ELTIF) på høring.

ELTIF er en kategori alternative investeringsfond som er underlagt særskilt regulering fra EUs hold. Disse fondene kjennetegnes blant annet ved at de kan distribueres grensekryssende til både profesjonelle og ikke-profesjonelle investorer, noe som setter de i en særstilling. Fondene har også det særtrekk at de har adgang til å yte lån på nærmere angitte vilkår. Formålet med denne fondsgruppen er blant annet å legge til rette for langsiktige investeringer i samsvar med mål om bærekraftig økonomisk vekst. ELTIF forordningen er gjennomført ved inkorporasjon i AIF-loven.

Bakgrunnen for endringsforordningen som nå søkes gjennomført, er blant annet at utbredelsen og omfanget av ELTIF-fond ikke har vist seg å være i tråd med forventningene etter ELTIF-forordningen. For å høyne interessen for disse fondene blant investorer, gjøres flere endringer, herunder åpnes det for mer fleksibilitet og lemping av krav som har vist seg å være unødvendig byrdefulle. Dette gjelder blant annet kravene til diversifisering og sammensetning av porteføljer, konsentrasjonsgrenser og låneopptak. For ELTIFer som er forbeholdt markedsføring mot profesjonelle, blir kravene enda lempeligere. Finanstilsynet har på oppdrag fra Finansdepartementet utredet gjennomføring av forventede EØS-forpliktelser som følge av dette. Forslaget innebærer overordnet en inkorporering av endringsforordningen i AIF-loven, tilsvarende som for ELTIF-forordningen. 

Høringsfristen er 17. desember 2024.

2.
Forskrift til PRIIPs-loven

Finansdepartementet har fastsatt utfyllende forskrift til PRIIPs-loven. Forskriften implementerer i hovedsak utfyllende regler i norsk rett. Det gjøres også endringer i AIF-forskriften og verdipapirfondforskriften.

Forskriften fastsetter også hjemmel for fastsettelse av overtredelsesgebyrer. Utgangspunktet for juridiske personer er at det kan fastsettes overtredelsesgebyr å inntil 45 millioner kroner, eller inntil 3 prosent av den samlede årsomsetningen etter siste godkjente årsregnskap. For fysiske personer kan det fastsettes overtredelsesgebyr på inntil 6 millioner kroner. 

Forskriften vil tre i kraft sammen med loven, 1. oktober 2024. 

Alle artikler er underlagt våre copyright- og ansvarsbestemmelser, som kan leses her.

Lurer du på om vi kan hjelpe deg? Velkommen til en uforpliktende prat med en av våre advokater.

  • Harald Sætermo

    Harald Sætermo er partner i Rime og hovedkontakt for aktørene i finansbransjen. Han har en betydelig erfaringsbakgrunn etter mer enn tyve år som advokat for aktørene i bransjen, herunder med regulatoriske forhold, dokumentasjonsutarbeidelse, misligholdssaker, restrukturering, tvisteløsning og andre spørsmål som berører næringen. 

    Tidligere har Harald jobbet som internadvokat i en av Nordens største banker og som advokat i et annet ledende advokatfirma i Norge. Han har også undervist og vært sensor på Masterstudiet i rettsvitenskap ved Juridisk fakultet, Universitetet i Oslo. Harald skriver for tiden kommentarutgaven til finansavtaleloven for Universitetsforlaget/Juridika.

    Harald er en populær foredragsholder innen finansjus, og er benyttet av blant annet Juristenes Utdanningssenter (JUS), Finans Norge, og en rekke banker og finansinstiutsjoner.

    Harald Sætermo

    Partner / Advokat - Hovedkontakt