Weekly 02/2025

Publisert 13.01.2025 av Harald Sætermo  

Weekly er vår ukentlige oversikt over utviklingen i bank- og finansjussen som vi normalt publiserer på mandager. Oversikten inneholder korte omtaler av utvalgte endringer i regelverket, forventet regelverk eller andre hendelser som vi mener er nyttige å kjenne til for aktørene i bank- og finansbransjen.

1.
EFTA-domstolen avviser sak mot Norge – finansforetaksloven § 4-1

EFTA-domstolen har avvist ESAs søksmål mot Norge. Kravet gjaldt brudd på EØS-avtalen som følge av at finansforetaksloven § 4-1 krever at norske banker og finansinstitusjoner varsler Finanstilsynet før de etablerer datterselskaper i andre EØS-stater. ESA mente at regelen begrenser etableringsretten etter EØS-avtalen artikkel 31 og bryter med flere EU-direktiver om finansielle tjenester. Domstolen avviste saken på det man kan kalle prosessuelle grunner ved at grunnlaget for traktatbrudd ikke var tilstrekkelig utredet og dokumentert. Kravene om strid med artikkel 31 og direktivene ble derfor funnet ubegrunnet.

2.
EBA med endelige retningslinjer for ESG-risiko i banker

EBA (den europeiske banktilsynsmyndigheten) har publisert sine endelige retningslinjer for håndtering av miljømessige, sosiale og styringsmessige risikoer (ESG). Retningslinjene krever at banker og kredittinstitusjoner utvikler planer for å identifisere, måle og håndtere ESG-risikoer som kan påvirke deres finansielle stabilitet.

Planene skal sikre at institusjonene er motstandsdyktige mot ESG-risikoer på kort, mellomlang og lang sikt, og støtte overgangen til en bærekraftig økonomi i tråd med EUs mål om klimanøytralitet innen 2050. Kravene omfatter også interne prosesser og risikostyringsordninger som bør være på plass i henhold til kapitalkravsdirektivet (CRD6).

Retningslinjene gjelder fra 11. januar 2026 for de fleste institusjoner, og fra 11. januar 2027 for små og ikke-komplekse institusjoner. Finanstilsynet har bekreftet at retningslinjene vil legges til grunn i tilsynspraksis i Norge.

3.
Oppdatert veileder for beregning av finansierte klimagassutslipp

Finans Norge har oppdatert sin veileder fra juni 2023 for beregning av finansierte klimagassutslipp. Veilederen skal være et hjelpemiddel for finansforetakene som ønsker å beregne finansierte klimagassutslipp. Blant nyvinningene er en ny anbefaling om bruk av internasjonale utslippsdatabaser og alternative metoder for bransjer der standardfaktorer gir store avvik. Finans Norge opplyser at ambisjonen er å videreutvikle veilederen i takt med behov og internasjonale trender.

Alle artikler er underlagt våre copyright- og ansvarsbestemmelser, som kan leses her.

Lurer du på om vi kan hjelpe deg? Velkommen til en uforpliktende prat med en av våre advokater.

  • Harald Sætermo

    Harald Sætermo er partner i Rime og hovedkontakt for aktørene i finansbransjen. Han har en betydelig erfaringsbakgrunn etter mer enn tyve år som advokat for aktørene i bransjen, herunder med regulatoriske forhold, dokumentasjonsutarbeidelse, misligholdssaker, restrukturering, tvisteløsning og andre spørsmål som berører næringen. 

    Tidligere har Harald jobbet som internadvokat i en av Nordens største banker og som advokat i et annet ledende advokatfirma i Norge. Han har også undervist og vært sensor på Masterstudiet i rettsvitenskap ved Juridisk fakultet, Universitetet i Oslo. Harald skriver for tiden kommentarutgaven til finansavtaleloven for Universitetsforlaget/Juridika.

    Harald er en populær foredragsholder innen finansjus, og er benyttet av blant annet Juristenes Utdanningssenter (JUS), Finans Norge, og en rekke banker og finansinstiutsjoner.

    Følg også med på www.lexoslo.no fra 1.2.2025.

    Harald Sætermo

    Partner / Advokat - Hovedkontakt