Weekly 43/2024

Publisert 26.10.2024 av Harald Sætermo  

Weekly er vår ukentlige oversikt over utviklingen i bank- og finansjussen som vi normalt publiserer på mandager. Oversikten inneholder korte omtaler av utvalgte endringer i regelverket, forventet regelverk eller andre hendelser som vi mener er nyttige å kjenne til for aktørene i bank- og finansbransjen.

1.
EU-domstolen styrker forbrukervern: Privat boligutleie omfattes av forbrukerbegrepet

EU-domstolen har i sak C-347/23 avklart at en privatperson som tar opp et boliglån for å kjøpe en bolig som skal leies ut, kan anses som en "forbruker" under artikkel 2(b) i EU-direktiv 93/13 om urimelige avtalevilkår i forbrukerkontrakter. Dette gjelder når personen ikke handler i næringsvirksomhet. Selv om leieinntekter genereres, utelukker ikke dette statusen som forbruker. Avgjørelsen innebærer en styrket beskyttelse av forbrukere mot urimelige vilkår i kontrakter, selv om de har kommersielle interesser knyttet til leieinntekter.

2.
Finanstilsynet krever bedre løsninger for valg av betalingsvaremerke ved bruk av kombinerte kort

Finanstilsynet har i et skriv påpekt at betalere skal kunne velge betalingsvaremerke fritt, uten at betalingsmottakerens valg hindrer dem, i tråd med IFR artikkel 8. Dagens løsning med «gul knapp» for å endre varemerke ved betaling på terminal fungerer dårlig, da mange kortholdere og butikkansatte ikke kjenner til eller forstår funksjonen. Kortutstedere, handelsstanden og tekniske leverandører har ansvar for å sikre brukervennlige løsninger og bedre informasjon til betalere. Finanstilsynet anbefaler forbedringer for å ivareta både betalers og betalingsmottakers rettigheter ved bruk av kombinerte kort.

3.
Strengere krav til klientkontoer - ny advokatforskrift

Det er fastsatt ny advokatforskrift som i hovedsak skal tre i kraft fra 01.01.2025 sammen med ny advokatlov. Interessant for bankene er at ny forskrift vil innføre nye krav til håndtering av klientmidler for å motvirke hvitvasking. Midler som forskudd på salær eller utlegg skal plasseres på en separat klientbankkonto, kalt forskuddsklientkonto, som kun kan brukes til dette formålet, uten overføringer til andre typer klientkontoer. Dette tiltaket skal gjøre det enklere å oppdage og kontrollere mistenkelige transaksjoner og dermed redusere risikoen for økonomisk kriminalitet. Den praktiske konsekvensen vil altså være at det blir behov for å opprette to ulike typer klientkontoer for advokater under ny lov og forskrift. 

4.
Oppdateringer fra FATF

FATF har oppdatert sin «Grey list» hvor Senegal er tatt ut, mens Algerie, Angola, Elfenbenskysten og Libanon er lagt til. På «Black list» finner vi fremdeles den demokratiske folkerepublikken Korea (Nord-Korea), Iran, og Myanmar. Listene identifiserer land med svakheter i tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering, som må hensyntas under AHV-regelverket. 

5.
Taushetsplikt i sanksjonsloven

Utenriksdepartementet har foreslått en egen bestemmelse om taushetsplikt i sanksjonsloven for å styrke fortroligheten i dialogen med private aktører, særlig om økonomiske og forretningsmessige forhold. Dette tiltaket skal sikre at selskaper trygt kan søke veiledning om sanksjonsregelverket uten frykt for offentliggjøring av sensitiv informasjon.

Alle artikler er underlagt våre copyright- og ansvarsbestemmelser, som kan leses her.

Lurer du på om vi kan hjelpe deg? Velkommen til en uforpliktende prat med en av våre advokater.

  • Harald Sætermo

    Harald Sætermo er partner i Rime og hovedkontakt for aktørene i finansbransjen. Han har en betydelig erfaringsbakgrunn etter mer enn tyve år som advokat for aktørene i bransjen, herunder med regulatoriske forhold, dokumentasjonsutarbeidelse, misligholdssaker, restrukturering, tvisteløsning og andre spørsmål som berører næringen. 

    Tidligere har Harald jobbet som internadvokat i en av Nordens største banker og som advokat i et annet ledende advokatfirma i Norge. Han har også undervist og vært sensor på Masterstudiet i rettsvitenskap ved Juridisk fakultet, Universitetet i Oslo. Harald skriver for tiden kommentarutgaven til finansavtaleloven for Universitetsforlaget/Juridika.

    Harald er en populær foredragsholder innen finansjus, og er benyttet av blant annet Juristenes Utdanningssenter (JUS), Finans Norge, og en rekke banker og finansinstiutsjoner.

    Harald Sætermo

    Partner / Advokat - Hovedkontakt