Weekly 13/2025
Weekly er vår ukentlige oversikt over utviklingen i bank- og finansjussen som vi normalt publiserer på mandager. Oversikten inneholder korte omtaler av utvalgte endringer i regelverket, forventet regelverk eller andre hendelser som vi mener er nyttige å kjenne til for aktørene i bank- og finansbransjen.

Finansdepartementet har sendt på høring et endringsforslag til verdipapirfondloven om å åpne for inntektsdelingsavtaler mellom forvaltningsselskap og andelseiere – noe som i dag ikke er tillatt etter norsk rett.
I endringsforslaget fra Finanstilsynet foreslås en endring i verdipapirfondloven § 4-5 for å åpne for individuelt forhandlede vederlagsavtaler, innenfor rammene av god forretningsskikk og EØS-rettens regler. Forslaget åpner også for kombinasjon av andelsklasser og inntektsdelingsavtaler.
Endringen er ment å styrke konkurransekraften til norske forvaltningsselskaper og bidra til mer kostnadseffektiv drift – særlig for små og mellomstore aktører. Det er nok god grunn til å tro at endringen vil gå gjennom.
Frist for høringsinnspill er 23. mai 2025.
EBA (den europeiske banktilsynsmyndigheten) har i sin nye Consumer Trends Report 2024/25 identifisert tre hovedtemaer som påvirker forbrukere i EU:
- Betalingssvindel er fortsatt det største problemet, særlig gjennom sosial manipulering som omgår krav til sterk kundeautentisering.
- Gjeldsbelastning øker, blant annet på grunn av utbredt bruk av «kjøp nå, betal senere»-tjenester og svake kredittvurderingsprosesser.
- De-risking gjør det vanskeligere for enkelte grupper å få tilgang til betalingskontoer – spesielt migranter, hjemløse og personer med svak økonomisk historikk.
EBA vil i 2025/26 vurdere tiltak for å styrke forbrukerbeskyttelsen på bakgrunn av funnene.
Funnene har trolig overføringsverdi til norske forhold, selv om utfordringene i stor grad er adressert i norsk regelverk og praksis.
Justis- og beredskapsdepartementet har lagt frem forslag om å forlenge den midlertidige rekonstruksjonsloven, som ble vedtatt i 2020 for å avhjelpe økonomiske utfordringer under pandemien. Etter gjeldende rett skal loven oppheves 1. juli 2025, men departementet foreslår nå å videreføre den til 1. juli 2026.
Formålet er å sikre et fungerende system for gjeldsforhandling i overgangsperioden, mens arbeidet med en permanent rekonstruksjonslov pågår. Den nye loven skal erstatte både konkurslovens regler om gjeldsforhandling og dagens midlertidige ordning.
To lovforslag til ny rekonstruksjonslov er allerede fremmet: et hovedforslag i januar 2023 og et tilleggsforslag i mars 2024. Endringene som foreslås er omfattende og prinsipielle, blant annet ved at også pantesikrede kreditorer kan omfattes, og at det innføres nye regler om tiltak i rekonstruksjonsplanen, klasseinndeling, stemmerett og vedtakelse, samt virkningene av en rekonstruksjon.
Finansdepartementet har fastsatt forskrift til den nye finanstilsynsloven, som trer i kraft samtidig med loven 1. april 2025. Innholdet er i hovedsak en videreføring av gjeldende rett, med enkelte endringer.
Nyhetene er i hovedsak kapittel 2 om regler om ansvar og oppgaver for Finanstilsynets styre, og kapittel 5 om etableringen av Finanstilsynsklagenemnda. Sistnevnte overtar oppgaver fra blant annet Børsklagenemnden og klagenemnda for revisor-, regnskapsfører- og inkassosaker, som avvikles.
Forskriften viderefører ellers regulering fra gjeldende forskrift og lov, og regulerer forbudet mot handel i finansielle instrumenter for ansatte og styremedlemmer i Finanstilsynet (kapittel 3), utveksling av opplysninger med krisehåndteringsmyndigheter og tilsynsmyndigheter fra land i og utenfor EØS (kapittel 4), og fordeling av utgifter ved tilsyn (kapittel 6).
Alle artikler er underlagt våre copyright- og ansvarsbestemmelser, som kan leses her.
Vi hjelper banker, finansforetak og andre aktører i finansbransjen med å løse sine juridiske utfordringer. Ta gjerne kontakt for en prat.
-
Harald Sætermo
Harald Sætermo er partner og grunnlegger av LEXOSLO. Han har en betydelig erfaringsbakgrunn med 25 års erfaring som advokat for aktørene i bransjen, herunder med regulatoriske forhold, dokumentasjonsutarbeidelse, misligholdssaker, restrukturering, tvisteløsning og andre spørsmål som berører næringen.
Se mer på www.lexoslo.no.